Ξ   reflectie op wat je echt wilt

inspira2tie

Zo voorkom je dat jouw carrièrepad een obsessie wordt!

“Een onthullend blog als je meer zoekt dan alleen rijkdom en succes.”

Je bent al lang bezig met je carrièrepad uitstippelen. Jaren je best gedaan, knallen, alle energie geven. Steeds hoger op de maatschappelijke ladder. Een mooi en succesvolle carrière. Presteren, erkenning, waardering. En de lat hoger leggen. The sky is the limit! Dit gaat natuurlijk samen met meer salaris, meer aanzien, grotere auto, groter huis. Waanzinnige beloningen waardoor het ook nog loont om zo enorm je best te doen.
Dit geeft een grote kick. Het is ook gaaf en bevredigend om te kunnen zien dat je stappen aan het zetten bent en iedere keer jezelf weer naar de volgende uitdaging pusht. Helemaal als het je lukt. Ik vergelijk het wel eens met een verslaving. Een verslaving aan presteren, waardering en erkenning. Het principe werkt namelijk hetzelfde. Je zoekt vervulling in een succesvolle carrière om een lege plek in jezelf te camoufleren, om een leegte niet te voelen.

Een mooie carrière en toch een onvervuld gevoel

Wekelijks spreek ik professionals die zakelijk gezien heel succesvol zijn. Zij hebben het financieel ook op orde. Vanaf een afstand leven ze het perfecte leven. Hebben een mooi carrièrepad. En toch ook bij hen is er continu een zeurend gevoel op de achtergrond. Een leeg, betekenisloos en onvervuld gevoel.
Hoe kan dat toch? Soms spelen er problemen die heel duidelijk van invloed zijn. Een scheiding, of een overlijden van een dierbare. Maar zelfs als dit soort grote thema’s er niet zijn, speelt toch dat gevoel op de achtergrond.

Wat doen eerdere ervaringen met ons?

Wat we ons vaak niet realiseren is dat we door gebeurtenissen in onze jeugd allerlei ervaringen op doen. Of deze nu groot of klein zijn. Iedereen die maakt dat mee. Als je nog heel klein bent, een baby, ben je vanaf dag 1 compleet afhankelijk van je ouders. Je leert al snel dat je huilen moet als je honger hebt, en een vieze luier. En als je lekker warm wordt vastgehouden dat je je veilig en geborgen voelt.
Als je ouder wordt, doe je steeds nieuwe ervaringen op. Ook ervaringen waarin je je afgewezen voelt. Of niet begrepen, of niet gezien, of niet belangrijk. Ga zo maar door. Je leert dat het niet oké is als je om 1:23 AM in de nacht begint te spelen op je kamer, of dat het niet oké is als je je broertje slaat met een pollepel. In geval van echte trauma is het negatieve effect nog groter.

Dit is de belangrijkste valkuil

Omdat die ervaringen van afgewezen worden pijnlijk zijn, gaan we ander gedrag aanleren. Gedrag waarmee we wél erkenning en waardering krijgen.
Dit is basis voor bijvoorbeeld please gedrag op latere leeftijd, of juist het najagen van grote doelen als je vroeger als derde in het gezin niet gezien werd. Je had 2 ouders broers of zussen die alle aandacht opeisten. Of drukke ouders met ieder hun eigen carrièrepad. Zo raak je stapje voor stapje de verbinding met jezelf kwijt en ga je doelen najagen waarvan je denkt dat ze belangrijk zijn.
Zolang je dit gat blijft vullen met dingen, mensen, successen, liefde, verslavingen, spullen, avontuur of wat dan ook, zal dat zeurende gevoel er altijd blijven. Die externe dingen vullen dat gat namelijk altijd maar tijdelijk op. Je bent niet altijd succesvol. Je bent niet altijd de perfecte partner. En ook die nieuwe auto werkt maar even. De roes is zo weer uitgewerkt. De High is zo weer weg. En poef; daar is dat zeurende gevoel weer. Niet prettig ook want dit maakt je enorm afhankelijk en verergert het onzeker zijn over jezelf.

Afhankelijk zijn is het tegenovergestelde van autonoom.

Jouw antwoord ligt gelukkig heel dichtbij

Leer dit onvervulde gevoel in jezelf te herkennen. Leer het te waarderen. Het wil je namelijk wat vertellen. Het vertelt je dat er ergens in jou nog een onverwerkte pijn is. En nee, dat is niet altijd een mega trauma. Of iets heel groots. Ook kleine pijnen die je hebt opgelopen willen gezien worden. Afwijzingen zijn namelijk nooit fijn. Als je zelf, zonder hulp van anderen deze pijnen leert te zien, en leert te erkennen worden ze vanzelf milder. Er zijn hier fantastische technieken voor.

Voorbeelden en tips

  • Dagelijks je dankbaarheden opschrijven
  • Dagelijks affirmaties voor jezelf opschrijven
  • Meditatie
  • Yoga, in welke vorm dan ook
  • Stilte retraites
  • Zelfreflectie
  • Spiritualiteit
  • Mindfulness training

Leer vertrouwen op je gevoel

Al deze ‘methoden’ hebben als primaire doel stress verminderen en ontspanning. Maar eigenlijk is het doel om jezelf beter te leren kennen. Wat betekent welk gevoel in mij nu precies? Wat betekenen die gedachten van mij nu precies? Het traint je om niet direct te reageren op iets wat gebeurt, maar om er eerst objectief en vanaf een afstand naar te kijken. Zo leer je vertrouwen op je gevoel.

Verantwoordelijk voor je eigen geluk

En dát, dat is de sleutel tot een gelukkig, betekenisvol en vervuld leven. Echt kwaliteit van leven.
Want dit kan je zelf. Zonder afhankelijk te moeten zijn van spullen, mensen, middelen, avontuur of wat dan ook. Dit kan je helemaal zelf, zonder dat je daar ook maar iets voor nodig hebt. Ieder moment van iedere dag. Er is geen reden meer om het toe te dekken. Nu kun je jouw dromen waarmaken!

Kom los van wat je denkt dat je moet doen

En weet je wat nu zo mooi is? Ook voor jouw eerdere afhankelijkheid betekent het een groot verschil. Stel je voor dat je niet jouw droombaan verantwoordelijk houdt voor het oplossen van jouw onvervulde gevoel, maar dat je leert dit zelf te doen. Hoe veel meer regie denk je dan te hebben? Hoe onbelangrijk is die droombaan dan ineens? Dan is de deur geopend naar een pad die je zelf wilt leggen. Daar heb je dan helemaal geen droombaan meer voor nodig. Een hele goede manier om je zelfvertrouwen te vergroten!

Verspil geen dag langer meer

Spreekt dit je nu aan, en wil je hier meer van weten?