Ξ   reflectie op wat je echt wilt

inspira2tie

Te druk zijn, zo doorbreek je dit echt!

“Voor als je weer in verbinding wilt komen met jezelf.”

Druk, druk, te druk. Wij zijn structureel te druk. Blijkt ook al jaren uit onderzoek waarbij de laatste peiling is gedaan door het Sociaal Cultureel Planbureau. Hieruit blijkt dat 54% van de Nederlanders zegt het te druk te hebben. Waarbij de groep met thuiswonende kinderen in combinatie met werk, het vaakst te druk is.
En te druk zijn; betekent automatisch uit verbinding met jezelf. Je taken en verantwoordelijkheden hebben namelijk de eerste prioriteit gekregen!

De bijwerking van te druk zijn

Te druk zijn heeft één hele vervelende bijwerking. En dat is dat ons brein in de overleef-stand schiet. Je raakt letterlijk in een tunnelvisie. Je brein is bezig met scannen op veiligheid, is bezig met risico’s vermijden, en zorgt ervoor dat je lichaam in een overleef-stand komt.
De focus die we vroeger als oer-mens hadden, was op een roofdier waarbij we uit de buurt moesten blijven. Nu is het de hypotheek, die vervelende en veeleisende baas, of de deadlines die maar de inbox binnenstromen.
Vroeger hadden we geen keus. Moesten we wel in de vecht en vlucht-respons. Anders overleefde je niet. Gelukkig hoeft dat nu niet meer. Nu kan je zelf veel meer de regie nemen. En dat is misschien nu nog wel belangrijker, nu de technologie ons heeft ingehaald en ons 24/7 bereikbaar heeft gemaakt.
Als ons brein in de overleefstand schiet, gaan we direct uit verbinding met onszelf. Onze aandacht wordt gebracht naar onze fitale functies in ons lichaam. Hoog tijd dus om dit te doorbreken.

4 belangrijke tips tegen te druk zijn

Door meer te plannen, ervaar je meer rust. In het begin zal het even wennen zijn. Maar als je dit structureel doet, ervaar je al binnen één week verschil!

Dit is de belangrijkste valkuil

De drukte bestrijden in het weekend, of tijdens vakanties. Als dit de belangrijkste momenten zijn waarop jij nu bijkomt, dan loop je een groot risico op ziekte of burn-out.
Het is belangrijk om in de week zelf op korte momenten de drukte te doorbreken en de rust te kunnen vinden voor jezelf. En dat bereik je het snelste door het effectief in te plannen.

Verspil geen dag langer meer

Spreekt dit je aan, en wil je hier meer van weten?